NOTA DE PREMSA

 

FITXA TÈCNICA

ELS COMPOSITORS
CAMERATA SANT CUGAT

Concert a la Basílica de Tremp

Mutacions

Monestir de Sant Cugat

 

1r Cicle de música sacra coral al Monestir

 

L'escola policoral i polifònica al Mare Nostrum

 

Giovanni Gabrieli (ca. 1554-1612) en el 400è aniversari de la seva mort


Organitzat per Camerata Sant Cugat amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere Octavià en benefici de Càritas.

En el marc del 1r cicle de música sacra coral al monestir, Camerata Sant Cugat i la Coral Polifònica de Tremp presenten, al Monestir de Sant Cugat del Vallès, un concert dedicat a l'escola policoral veneciana i a Giovanni Gabrieli, la seva figura principal, en el 400è aniversari de la seva mort.

 

L’escola policoral i polifònica a la Mediterrània occidental: una herència vigent d'experimentació sonora vocal i de simfonisme coral.

La polifonia vocal a la Mediterrània, des de finals del segle XVI, va tendir a l’escriptura per a doble cor. La bicoralitat fou el primer símptoma de l’esperit barroc. La policoralitat va tenir el seu origen a l’església de Sant Marc a Venècia sobretot per la contribució de Giovanni Gabrielli, nebot d’Andrea Gabrielli, de qui aquest any celebrem el 400 aniversari de la seva mort. Obres espectaculars per 8, 10, 16 i fins a 21 veus van ser creades en aquest període esplendorós del cant coral. Mestres com Gabrielli, Victoria, Palestrina, Allegri, Cererols i Gallus que presentem en aquest programa foren màxims exponents d’aquesta creativitat i experimentació sonora.

A Catalunya també va arribar aquesta influència de l’escola veneciana i concretament a Montserrat amb la figura de Joan Cererols, i a Espanya amb el gran Tomás Luis de Victoria el precursor universal de la gran polifonia barroca.

Pel que fa a la figura del compositor venecià Giovanni Gabrielli, cal dir que fou l'inventor i pioner de l'espacialització basada en utilitzar dobles i triples cors separats a distàncies convenients per construir noves realitats sonores.

 

 

Lloc: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Dia i hora: Divendres, 26 d'octubre de 2012 a les 21:00.

Preu de l'entrada: 10 €

Venda d'entrades:

Venda d'entrades anticipada a la recepció del Club Muntanyenc Sant Cugat a partir del dia 17 d'octubre i el mateix dia del concert a partir de les 20:30.

Segueix el concert a Facebook

 

Propers concerts:

1000 anys de música sacraConcert de cant gregorià, polifonia i orgue,a càrrec de l'Schola Gregoriana de Catalunya i el grup Auditexaudi. Direcció: Ramon Vilar. Divendres, 22 de febrer de 2013 a les 21:00.

Esplendors de la polifonia vocal barroca. A càrrec del Fòrum Vocal. Direcció: Xavier Sans. Divendres, 12 de abril de 2013 a les 21:00.

 

Ajuntament de Sant Cugat Federació Catalana d'Entitats Locals Càritas
Parròquia de Sant Pere Octavià

Parròquia Sant Pere Octavià

 

Per a més informació:
Xavier Baulies (627 474 262 o [email protected]), director de Camerata Sant Cugat