Nota de premsa

 
   
NOTA DE PREMSA
PROGRAMA DEL CONCERT
EL COMPOSITOR: CARLES GUMÍ
TEXT: JOAN MARAGALL
CAMERATA SANT CUGAT
 


Carles Gumí i Prat

Carles Gumí

Carles Gumí i Prat (Barcelona, 1963)

Cursa estudis de Geologia a la Universitat de Barcelona i, al mateix temps, estudis de Composició i Instrumentació amb Carles Guinovart al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. S'inicia en la direcció a través dels cursos organitzats per la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC) amb els mestres Pierre Cao, Alberto Grau i Lluís Vila, entre altres. Posteriorment, obté el Títol Superior en Direcció d'Orquestra estudiant amb Salvador Brotons a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC).

Ha dirigit la Coral de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona des de la seva fundació el 1985 fins al 1991, any en el que assumeix la direcció del Cor de la Universitat de Barcelona fins al 2002. Durant aquest període, el Cor de la UB realitza nombroses actuacions a dins i fora de Catalunya, enregistra actuacions per a la televisió i la ràdio i es consolida com a formació coral. A principis de l'any 2002 i coincidint amb el seixantè aniversari, juntament amb altres cantaires refunden la Schola Cantorum Universitaria Barcinonensis com a cor de cambra amb l'objectiu de conrear la música antiga i la música religiosa de totes les èpoques i de la qual en passa a ser el director. 

El maig de 2002, des del vicerectorat d'Activitats i Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona, s'inicien les tasques que portaran a la creació de l'Orquestra Universitat de Barcelona (OUB) i la direcció musical del projecte li és confiada a ell. Des del principi, sota la batuta de Carles Gumí, l'orquestra ha seguit un procés ascendent assolint uns nivells de qualitat que els ha permès actuar diverses vegades a l'auditori de Barcelona, a l'auditori de Saragossa, a la Universitat de València i a diferents llocs de la geografia catalana. L'Orquestra manté durant el curs una programació estable dins el Cicle de Música a la Universitat.

Ha dirigit formacions corals, grups de cambra, banda i orquestres. Entre aquestes cal esmentar: la Banda de la Unió Musical del Bages, l'Orquestra Filharmonia Hekàteros, l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa (OSCE), l'Orquestra del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, l'Orquestra de Cambra Nacional d'Andorra (ONCA), la SBS Radio and Television Youth Orchestra of Australia (SBS Youth Orchestra)  i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC).

La seva tasca creativa queda reflectida en una quantitat important d’obres estrenades a dins i fora de Catalunya i en diverses obres publicades i enregistrades. A l'estranger, les seves obres han estat estrenades a França, Itàlia, Grècia, Hongria, Txèquia, Lituània i als Estats Units. Així mateix, les seves composicions han estat guardonades en diferents ocasions: 5è. Premi de Cançons de Muntanya "Elisard Sala" (1985), 2on., 4rt., 9è. i 10è. Concurs de Joves Compositors de l'Institut Català de Serveis a la Joventut de la Generalitat de Catalunya (1986, 1988, 1993 i 1994), finalista Premi Sardanes SGAE 1995 i Premis Catalunya de Composició Coral 1996. Les obres per a cor tenen un pes important dins el seu catàleg i sovint ha rebut encàrrecs per compondre. També ha dut a terme la revisió i edició de l'obra Poema Romàntic, per a baríton i gran orquestra simfònica, de Joan Lamote de Grignon. Des de l'any 2001 forma part del jurat del Festival Internacional de Música de Cantonigròs.

Actualment, continua dirigint l'Orquestra Universitat de Barcelona (OUB), és director assistent de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC)  i desenvolupa una tasca pedagògica com a professor del Conservatori Professional de Música de Cervera on dirigeix l'Orquestra Andreví.

 

 
Per a més informació:
Xavier Baulies (627 474 262 o [email protected]), director de Camerata Sant Cugat