NOTA DE PREMSA

Cicle de música sacra coral al Monestir
 
PROGRAMA
CARTELL
CAMERATA SANT CUGAT

Coral Jove del Conservatori de Sant Cugat

Camerata Sant Cugat
Cor Tessàlia
Cor Jove de l'Orfeó Català
Cor Vivaldi
Monestir de Sant Cugat

 

CMSC Cugat.cat
Tot Sant Cugat Òmnium Sant Cugat

 

 

 

 

 

 

7è Cicle de música sacra coral al Monestir

'Laudate Dominum'

Coral Jove del Conservatori de Sant Cugat

Divendres, 5 de març de 2019 a les 21:00


 

Cicle organitzat per Camerata Sant Cugat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat i de la Parròquia de Sant Pere Octavià en benefici de Càritas it.

El proper divendres 5 d'abril sota el títol 'Laudate Domino' la Coral Jove del Conservatori de Sant Cugat ens presenta una visió de la història de la polifonia sacra occidental, sota la direcció de Raimon Romaní.

El seté cicle de polifonia vocal compta amb les següents formacions corals: el Cor Vivaldi, el Cor Jove de l'Orfeó Català, la Coral Jove del Conservatori de Sant Cugat, la Camerata Coral Sant Cugat, i el Cor Tessàlia.

'Laudate Dominum' (ressenya de Raimon Romaní):

Us presentem una petita selecció de l'extensíssim repertori de música sacra que ens ha donat la història de la música occidental. Podreu sentir músiques des dels temps del renaixement fins a l'actualitat però no les interpretarem per ordre cronològic.

De Josep Vila Casañas sentirem un Laudate Dominum energètic i contundent, amb harmonies colorístiques i plenes. Amb Jacob Vaet tenim un exemple del que s'ha anomenat “polifonia clàssica”, un treball de contrapunt florit d'arrel palestriniana. Segueix també els camins contrapuntístics Hans Leo Hassler, compositor alemany, però amb un estil més auster.

Bach i Hiller són els dos representants de l'església luterana alemanya que hem programat. Hiller va ser el successor de Johan Sebastian Bach en el seu càrrec a Sant Tomàs de Leipzig. Podrem apreciar el canvi estilístic que es va produir en pocs anys. Bach es manté en la tradició contrapuntística barroca, mentre que Hiller adopta les noves formes clàssiques de finals del segle divuit; el motet Der Friede Gottes té ben bé “forma sonata” talment com si fos un quartet de corda.

El compositor francès tardoromàntic Saint-Saëns va escriure molt, en tots els gèneres possibles; sempre bé. Algú diu que “massa bé”; de manera que el seu geni pot veure's una mica dispers amb tanta obra. Ens ha deixat algunes obres a cappella molt rodones com la que presentem. Rheinberger, alemany catòlic, és ben bé un romàntic nostàlgic de la polífonia del renaixement. Té un estil molt característic, sempre dolç i melòdic. Ferran Sor va ser un compositor català del segle romàntic que va emigrar a França. Amb O Crux tenim una composició d'una escriptura impacable a quatre veus. El dramatisme d'aquesta obra recorda quadres de Il Greco.

Miškinis és un compositor letó, molt prolífic i molt lligat al potent moviment coral que hi ha actualment als països bàltics. El motet Gloriosa és una intensa i senzilla pregaria mariana. De Raimon Romaní sentirem una música en busca de la llum i els espais on eixamplar la interioritat humana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Quan un cor canta a cappella, posa tots els seus recursos en joc. Només que en falli algun, entonació, qualitat vocal, ritme, precisió, l’edifici fa aigües i la música no arribarà mai amb tot el seu esplendor: -Això és molt avorrit, tu! ...solen exclamar quan senten cantar a cappella de manera poc apropiada. Però...és el cant coral a cappella la cosa més avorrida del món? Al contrari! Un cor que vulgui cantar a cappella ha de gastar molta més estamina que un cor que canti acompanyat, perquè un cor en aquest format és el més semblant a una orquestra que hi pot haver!

Cantar a cappella és demostrar la capacitat d’autonomia d’un conjunt que, sense cap classe de suports artificials, ha de demostrar la seva qualitat tot construint una música que no admet mitges tintes. Cantar, a cappella, o, en aquest cas millor a cap pela, és fins i tot, una manera de cantar molt pròpia dels temps que vivim, perquè, en no precisar d’ acompanyants, és molt més econòmic!" (Òscar Boada, director del Cor Vivaldi)

 

 

 

 

 

 

Lloc: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Dia i hora: Divendres, 5 d'abril de 2019 a les 21 hores.

Preu de l'entrada: 10 €

Reserva anticipada d'entrades: https://ja.cat/lQEMs

Venda d'entrades: El mateix dia del concert a partir de les 20:30 hores. Anticipada a l'Oficina de Turisme de Sant Cugat (tel. 93-6759952)

Segueix el concert a Facebook (Camerata Sant Cugat)

 

 

Programa de concerts del 7è cicle 2019:

Cor Vivaldi Director: Òscar Boada Divendres, 8 de març de 2019, a les 21 hores

Cor Jove de l'Orfeó Català Director: Esteve Nabona, Divendres 29 de març de 2019, a les 21 hores.

Cor Jove del Conservatori de Sant Cugat Director: Raimon Romaní Divendres 5 d’abril de 2019, a les 21hores.

Camerata Sant Cugat Director: Xavier Baulies Divendres 10 de maig de 2019, a les 21 hores

Cor Tessàlia Director: Xavier Garcia Divendres 31 de maig de 2019, a les 21 hores

 

Ajuntament de Sant Cugat Federació Catalana d'Entitats Locals Càritas
Parròquia de Sant Pere Octavià

Parròquia Sant Pere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

Xavier Baulies (627474262,i[email protected]) director de Camerata Sant Cugat
Equip assessor del cicle: Cori Casanova, Ramon Vilar i Xavier Baulies